2021 was een raar sportjaar met onderbrekingen ten gevolge van de Corona-epidemie. Daardoor was het er helemaal bij ingeschoten om het kampioenschap van VIOS 1 te vieren, dat promoveerde naar de derde klasse. Het team, bestaande uit Paul, Martijn, Wim H en invaller Wim F werd op 2 mei alsnog in de bloemen gezet, nou ja… Wim H kon niet aanwezig zijn, maar zijn boeket werd op 3 mei netjes afgeleverd op de camping in Vierhouten.

Heren, alsnog van harte gefeliciteerd met jullie kampioenschap!

In februari 1997 werd Wout van ’t Wel lid van VIOS Tafeltennis. Daarvoor speelde hij bij LTTC De Toekomst in Lochem. In de afgelopen 25 jaar speelde hij competitie in de 4de, 5de en 6de klasse. In 2004 werd Wout bestuurslid bij TTV VIOS en van 2006 tot 2022 vervulde hij de functie van Penningmeester. Naast het financiële gebeuren heeft hij tal van andere taken vervuld, o.a. het onderhouden van de website en het verzorgen van de PR voor de vereniging in de ViosWijzer en de regionale media.

Na het tafeltennissen kreeg Wout steeds meer last van zijn knieën. Hierdoor moest hij helaas stoppen met het actieve tafeltennissen. Gelukkig heeft hij met zijn hobby Geocaching een andere leuke bezigheid en houdt hij zijn conditie op pijl bij Total Fit in Ruurlo.

VIOS Tafeltennis is dankbaar voor alles wat Wout voor de club heeft gedaan. Tijdens de ALV op 2 mei hebben wij Wout daarom benoemd tot Lid van Verdienste. Van Voorzitter Walter Rouwhorst ontving Wout een mooie bos bloemen en een blijvende herinnering aan zijn 25-jarig jubileum.

Op vrijdag 29 april ontvingen wij het bericht dat ons oud-lid Wim Versteeg t.g.v. zijn ziekte COPD, op 83 jarige leeftijd is overleden op dinsdag 26 april.

Het leven van Frater Wim Versteeg kenmerkte zich door zijn veelzijdigheid en in het bijzonder zijn maatschappelijke betrokkenheid. Allerhande functies heeft hij bekleed variërend van groepsleider op de voormalige ‘Leo-Stichting’ te Borculo, maar ook als leidingevende bij een opvanghuis voor verslaafden in de provincie Drenthe, het leiding geven als Overste van de congregatie ‘Fraters van Utrecht’, begeleider van jongeren bij het verzamelen van postzegels, schoolmaatschappelijk werker, en nog vele andere werkzaamheden.

Wim liet ook binnen de tafeltennissport zijn betrokkenheid zien. Alvorens hij lid werd van VIOS Tafeltennis had hij een eigen tafeltennisclub opgericht binnen de ‘Leo-Stichting’, waar jongeren wekelijks bij hem kwamen trainen. Ook hier liet hij zijn bevlogenheid zien, want er werd niet alleen over tafeltennis gesproken. De jongeren konden ‘rondom de tafel’ in Wim een vertrouwenspersoon vinden.

Ondergetekende is door Wim in de negentiger jaren meerdere jaren bestookt om vooral ook lid te worden van VIOS wat uiteindelijk ook geresulteerd heeft in mijn lidmaatschap. Ook ledenwerving behoorde dus tot zijn kwaliteiten.

Tijdens zijn lidmaatschap van VIOS heeft Wim ook de jeugd een periode training gegeven. Binnen maar ook buiten zijn eigen team, waarmee hij zijn wedstrijden speelde, wist hij iedereen passend aandacht te schenken, te betrekken en indien nodig een steuntje in de rug te geven. Dit is reden geweest om Wim in 2003 te benoemen tot Lid van Verdienste van TTV VIOS.

Na zijn afscheid is Wim in respectievelijk Arnhem en De Bilt gaan wonen alwaar hij zijn tafeltenniscarrière heeft voortgezet.  In verschillende verslagen, over 60 plus competities binnen de tafeltennisbond, wordt Wim veel genoemd als zijnde vaste deelnemer. Hij heeft zolang zijn gezondheid dit heeft toegelaten de tafeltennissport kunnen blijven beoefenen.

Met enige regelmaat komt zijn naam nu nog ,na zoveel jaren, weer voorbij in de gesprekken. Wim zal node gemist worden.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van VIOS Tafeltennis op 14 maart 2018 is Walter Rouwhorst benoemd tot erelid van de vereniging. De tafeltennisclub gaf hiermee blijk van haar waardering voor de jarenlange inzet van Walter voor de vereniging, onder andere voor de vele jaren als bestuurslid in de functies van penningmeester en nu al weer lange tijd als voorzitter. Daarnaast heeft Walter zich ingezet als trainer en begeleider van de jeugd, als bardienstmedewerker en als afgevaardigde namens de tafeltennistak binnen de Sportfederantie van VIOS. Ook Martijn Koster werd in de bloemen gezet wegens zijn 40 jarig lidmaatschap van VIOS. Martijn werd tevens verrast met een waarderingsspeld voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid (penningmeester en voorzitter) en bardienstmedewerker in de kantine van Sporthal de Sonders.

Martijn Koster (links) en Walter Rouwhorst (rechts)

Wim Holt (rechts) kon niet aanwezig zijn op de ALV maar een dag later kreeg ook hij een mooie bos bloemen van bestuurslid Wout van ’t Wel (links), omdat Wim ook al weer 25 jaar lid is van TTV VIOS.

Na de zomervakantie is Tafeltennisvereniging VIOS weer begonnen aan een nieuw seizoen. De tafels zijn gepoetst en staan klaar voor onze leden uit Beltrum, Eibergen, Borculo, Ruurlo en Groenlo. Wij zouden het natuurlijk leuk vinden om nieuwe spelers te mogen begroeten en nodigen de inwoners van Berkelland uit om kennis te maken met tafeltennis. Wij spelen iedere maandag in het achterste zaaldeel van sporthal ‘de Sonders’ te Beltrum vanaf 19:30 uur. Onze leden zijn zowel actief op recreatief niveau, maar er zijn ook spelers die aan de Oostgelderse competitie deelnemen (4e tot 6e klasse). Er is een mix van dames en heren, waarbij de heren in de meerderheid zijn. Kom ook eens een balletje slaan tegen enkele van onze leden. Batjes en balletjes zijn voldoende aanwezig in de sporthal, wel dient men zelf een paar sportschoenen mee te brengen. Na afloop is er voldoende gelegenheid om gezellig na te praten in ‘de Spilsoos’.

Zowel het eerste als het tweede tafeltennisteam van VIOS uit Beltrum doen het naar wens in de poulewedstrijden van het Wiltschutbekertoernooi. Beide teams staan op dit moment bovenaan in de poules. VIOS 1 met 12 punten en VIOS 2 met 11 punten. Een verslag van de afgelopen speelronde, de tweede van drie poule-wedstrijden.

VIOS 1 moest het thuis opnemen tegen het team van Grol uit Groenlo. Wim Holt moest zijn meerdere erkennen in Roy Hieltjes. Paul Bergervoet en Martijn Koster wonnen vervolgens hun beide partijen tegen Patricia Hieltjes en Erik Bevers. Paul moest helaas ook Roy feliciteren en daarmee was de tussenstand 2 – 2. Martijn kwam in een zeer spannende partij tegen Roy in de vijfde set net wat beter uit en sloot de partij af met een 11 – 9 overwinning. De laatste partij eindigde ook in winst voor VIOS, waarmee de eindstand uitkwam op 7 – 2 voor VIOS 1. Een prima overwinning!

VIOS 2 moest eveneens thuis spelen en wel tegen Reflex uit Varsseveld. Wout van ’t Wel opende zijn wedstrijd met een overwinning op Sander Scheuter. Janwim Jacobs moest helaas buigen voor Guido Tank in een spannende vijfsetter. Daarna was er een bijzonder spannende vijfsetter van Wim Fennis tegen de lijstaanvoerder bij de persoonlijke resultaten in de vierde klasse Rob Janssen. De vijfde set eindigde na veel fouten, maar ook mooie rally’s van beide spelers in een 12 – 10 overwinning van Wim. Janwim had zijn dag niet en verloor ook zijn tweede partij tegen Sander. Wout won vervolgens ook van Rob in vier games, een knappe prestatie! De eindstand kwam uit op 5 – 4 voor VIOS 2.

Er is nog één wedstrijd te gaan voor beide teams en dan zit de poulefase er op. Een eerste plaats moet er voor beide teams in kunnen zitten. Wordt het een tweede plaats, dan hangt het af van het aantal behaalde punten of een team doorgaat naar de volgende ronde.

Afgelopen week traden twee teams van VIOS tafeltennis aan in de eerste wedstrijd om de Wiltschutbeker 2017.

Het toernooi ‘De Wiltschutbeker’, in de volksmond ook wel ‘De Wiltschut’, wordt al vele jaren gespeeld. Het is de organisatie niet bekend wanneer de Wiltschut voor het eerst is gespeeld. Via de oude wisselbeker hebben we wel kunnen achterhalen dat de Wiltschut in elk geval al bestaat sinds 1960, de winnaar toen was ‘Flying Bats’. Het toernooi staat bekend om haar gezelligheid en sportiviteit. Wanneer je deelnemers vraagt waarom zij meedoen met de Wiltschut, dan geeft men aan, dat het leuk is om het seizoen nog wat te verlengen, dat het zo gezellig is en dat je ook eens andere spelers tegenkomt. Aan dit toernooi nemen namelijk hele sterke spelers deel (1e e 2e divisie), maar ook spelers die uitkomen in lagere, regionale klassen. Afhankelijk van je licentie (sterkte) krijgen minder sterke spelers 2 tot maximaal 9 punten voorsprong. De sets gaan tot 11 punten (met 2 punten verschil) dus hele sterke spelers mogen bijna geen punten verspelen. In de eerste ronde worden 3 wedstrijden gespeeld in diverse poules. Daarna volgt het toernooi een knock-out systeem.

VIOS 1 trad dinsdag aan uit tegen Bit.nl 1 uit Ede. Het was met name voor Paul Bergervoet een “testcase”, na zijn operatie. Gelukkig won ook hij, net als teamgenoten Wim Holt en Martijn Koster de nodige partijen om uiteindelijk de overwinning binnen te halen. Van de negen enkelspelen (er wordt bij  Wiltschutbeker niet gedubbeld) wist VIOS 1 er vijf te winnen, zodat de wedstrijd met 5 – 4 werd gewonnen.

VIOS 2 mocht vrijdag aantreden tegen Kracht & Vriendschap 4 uit Renkum. Het team bestond uit Janwim Jacobs, Wout van ‘t Wel en Wim Fennis. Het werd een spannende strijd. Na vier partijen leidde VIOS met 3 – 1. Maar de tegenstanders (twee dames en een jongeman) gaven zich niet zo maar gewonnen. Op een gegeven moment was de stand 4 – 3 in het voordeel van VIOS en moest er nog hard worden geknokt om de laatste punten. Gelukkig wonnen Wim en Janwim de laatste partijen, beiden in vijf sets, zodat er toch nog een ruime overwinning uit de bus rolde: 6 – 3.

Op woensdag 26 april werd de 60+ Beweeginstuif Beltrum georganiseerd door Tafeltennisvereniging VIOS en VIOS Gym en de Sport Federatie Berkelland(SFB) in sporthal de Sonders te Beltrum. Een aantal leden van de VIOS Gymgroep en een aantal tafeltennissers en een enkel niet lid deden mee aan de gym onder leiding van trainster Clementine en daarna werd en er door iedereen geoefend op de tafeltennistafel onder leiding van trainers Wim en Walter. Het was voor iedereen heel verfrissend om eens een kijkje in andermans keuken te nemen. Iedereen vond het leuk en voor herhaling vatbaar en wie weet levert het nog nieuwe leden op ook. Na afloop werd er gezamenlijk koffie en thee gedronken en nagepraat. Ook zin om eens mee te doen? Op woensdagochtend wordt er van 9.30 -10.30 uur gegymd in sporthal de Sonders en op de maandagavond wordt er vanaf 19.30 uur getafeltennist. Iedereen is welkom om een paar keer gratis mee te doen. Voor het complete sportaanbod in de regio kijk op www.sportfederatieberkelland.nl of bel de SFB 0545-476727

“Veur mekare, met mekare” is een veel gebruikt adagium in de Beltrumse gemeenschap, zo ook in de sport. Sportcentrale VIOS bestaat als meer dan een halve eeuw. Tien jaar geleden veranderde de Sportcentrale van een vereniging in een federatie. Tijd voor een korte terugblik.
In 1953 kon in Beltrum maar uit twee sporten gekozen worden: gymnastiek en voetbal. Om de krachten te bundelen is de Sportcentrale Vios opgericht. Door de jaren heen werd het aantal sporten flink uitgebreid. In 1973 kwam tafeltennis als 6e loot aan de VIOS-boom.
Door de samenwerking is er veel gerealiseerd. Er werd een schitterende sportaccommodatie tot stand gebracht. Daarnaast verscheen er maandelijks het clubblad “de Vios Wijzer” en werd de contributie centraal geïncasseerd. Naast de sporthal werd een kantine gebouwd die al jaren draait op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Ook wordt de Grote Clubactie gezamenlijk georganiseerd.
Tot 2007 was VIOS een omni-vereniging met ruim 1.000 leden, verdeeld over zes takken van sport. Toen werd het plan om de organisatie te wijzigen gelanceerd. Daarbij werden ook de statutengewijzigd. Sindsdien vormen gymnastiek, handbal, tafeltennis, touwtrek, voetbal en volleybal samen een federatie. Elke tak van sport heeft sindsdien haar eigen statuten en is dus een afzonderlijke sportvereniging. Zo kunnen er ook sneller en efficiënter beslissingen genomen worden.
De voordelen van de Sportcentrale zijn echter wel behouden gebleven. De penningmeester van sportcentrale verzorgt nog altijd de contributie-inning en verschijnt de Vios Wijzer nog steeds maandelijks. De kantine wordt bemand door de vele vrijwilligers van alle zes verenigingen. Ook de bevordering van samenwerking tussen de sportverenigingen is een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de jaarlijks terugkerende vergaderingen leert men van elkaars problemen en worden er oplossingen en tips gedeeld.
In het bestuur van de federatie is elke vereniging met één persoon vertegenwoordigd. Daarnaast is er een dagelijks bestuur dat bestaat uit drie personen. Onlangs is Erwin Hoitink benoemd tot voorzitter, hij heeft Marcel Mutter opgevolgd. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit Sander Esselink (secretaris) en Marcel Helmers (penningmeester).
VIOS is een begrip binnen en buiten Beltrum en staat als een huis. Vooruit ís en blijft het streven van de sportcentrale, ook als federatie!